Стратегічні напрямки соціально-економічного розвитку освітньої сфери України та країн ЄС - Прокопенко, Ольга Володимирівна; Ілляшенко, Наталія Сергіївна; Штика , Юрій Михайлович; Казаков, Василь Васильович; Хоменко, Євген Віталійович (Академічні візії, 2023)
У сучасному глобалістичному світі соціально-економічний розвиток є ключовим фактором активного становлення та удосконалення освітньої сфери. Мета дослідження – аналіз основних стратегічних напрямів соціально-економічного розвитку системи освіти в Україні та країнах ЄС, огляд основних механізмів їх імплементації. Відповідно, робота сформована на комбінації теоретичних методів наукового пізнання: дедукції, контент-аналізу. У результатах визначено, що соціально-економічний розвиток освіти відображає взаємозв’язок між освітнім сектором і соціальним, економічним та культурним розвитком людства. З цієї причини, соціально-економічний розвиток освіти – це комплексний процес, що охоплює різноманітні аспекти соціального та економічного росту, які пов’язані з освітньою сферою. Важливим стратегічним напрямом соціально-економічного розвитку освіти є формування високого рівня людського, соціального та культурного капіталів. Ці показники виступають важливими ідентифікаторами сучасного громадянського суспільства та є пріоритетними напрямами розвитку сучасних демократичних країн. Важливим показником також є розвиток людських ресурсів, оскільки високоякісна освіта призводить до підготовки висококваліфікованих фахівців, що позитивно впливає на продуктивність економічної сфери. Забезпечення рівних можливостей теж є важливим аспектом подальшого розвитку освіти. Вона повинна бути доступною для всіх громадян, незалежно від їхнього походження, статусу чи статі. У висновках наголошено, що освіта має формувати навички, які відповідають вимогам сучасного суспільства та ринку праці. Це може бути розвиток критичного мислення, комунікативних навичок, цифрової грамотності тощо. Важливим пріоритетом української системи освіти повинен стати розвиток наукових досліджень, нових технологій та інновацій, що підтримуватиме конкурентоспроможність національної економіки. Відтак, важлива освітня стратегія, яка об’єднує країни ЄС та Україну, полягає у забезпеченні рівних можливостей для всіх, незалежно від їхнього статусу. Це передбачає також і розвиток освітніх інноваційних середовищ.