Модернізація бухгалтерського обліку та аудиту України в контексті зростаючого інформаційного потенціалу цифрового економічного простору - Головчак, Ганна Василівна; Шепель, Інеса Вадимівна; Шиш, Анатолій Миколайович (Академічні візії, 2023)
Метою цього дослідження є вивчення сучасного стану модернізації бухгалтерського обліку та аудиту в Україні в контексті зростання інформаційного потенціалу у сфері цифрової економіки. Для досягнення поставленої мети в дослідженні було вирішено такі завдання: вивчення сутності поняття «цифрова економіка», дослідження цифрових технологій, що мають найбільший вплив на трансформацію системи обліку та аудиту, перспективи модернізації обліку та аудиту в Україні в умовах зростаючого інформаційного потенціалу цифрового економічного простору. Дослідження проведено з використанням загальнонаукових методів пізнання, серед яких критичний аналіз наукової літератури за темою дослідження, індуктивний та дедуктивний методи. Розвиток інформаційних технологій дав потужний поштовх формуванню нового напряму сучасного бізнесу — діджиталізації економічних відносин, а діджиталізація бухгалтерського обліку та аудиту стала необхідним і важливим кроком для компаній у сучасному бізнес-середовищі. Стрімкий розвиток технологій і зростаюча доступність цифрових інструментів призвели до того, що компанії дедалі частіше використовують електронні системи бухгалтерського обліку та автоматизовані рішення для аудиту. Зазначено, що найбільший вплив на трансформацію систем бухгалтерського обліку та аудиту сьогодні має розвиток цифрових технологій, таких як блокчейн, великі дані, хмарні обчислення та штучний інтелект. Проаналізовано переваги та недоліки кожної технології. Також було підкреслено, що такі технологічні рішення мають значний вплив на організацію та ведення бухгалтерського обліку: Інтернет речей та інструменти візуалізації. Також такі інновації, як облік у режимі реального часу (RTA), електронний обмін даними (EDI), стандарти передавання звітних даних (XBRL), економетричні методи та математичне моделювання. Зроблено висновок, що модернізація українського бухгалтерського обліку та аудиту в цифровому економічному просторі є важливим етапом у розвитку фінансового ринку країни та сприяє підвищенню міжнародної конкурентоспроможності українських компаній.