ПРАВО ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ФІЛОСОФІЇ ПАМФІЛА ЮРКЕВИЧА - Khvoinytska-Pereima, K. M. (Академічні візії, 2023)
Досліджено особливості трактування природного та позитивного права у творчості видатного українського філософа Памфіла Юркевича. Розглянуто перехід від теорії природного права до філософії права в українській духовній культурі. Продемонстровано паралелі між поглядами пана Юркевича та європейських мислителів. Проаналізовано ідею природного права в ключових працях філософа. Розкрито уявлення про право як предмет філософії права. Вказується, що природне право - позитивна моральна сила, оскільки воно є ідеєю людського розуму, а розум завжди законодавець; його ідея завжди є справжньою проблемою і вимогою, яку він означує відповідно до ступеня переконання. Природне право, встановлене людською природою та божественним розумом. Природне право є однією з ключових, фундаментальних категорій, завдяки існуванню яких можливо створити суспільство, в якому сам феномен права, прав людини, моралі, взаєморозуміння, невпинного руху в напрямку позитивних змін і покращення є пріоритетом. П. Юркевич розуміє природне право як основу будь-якого законодавства (позитивного права), яке забезпечує його раціональність і моральність, оскільки «зі сфери позитивного права не можуть бути вилучені людська совість і розум: вони неминуче виражаються. Природне право змінює силу його авторитету та призупинити дію позитивного права, оскільки його авторитет, укорінений у розумній природі, а розум у своїх визначеннях нічого не робить. Коли ідея природного (божественного) закону вкорінена в громадській думці, вона стане дієвим переконанням, і це впливає на позитивне право. Ідея закону — це сам закон, бо природний закон — це дієва сила. Воно впливає на позитивне право як його моральний зміст. Стверджуючи, що «наука природного права називається наукою раціонального права» і що «розумний стан, свідоме підпорядкування праву близьке нам як розумним істотам». Пан Юркевич фактично ототожнив позитивне право з ідеєю природно-правових прав як таких, остаточно забезпечивши відхід української філософії від доктрини природного права до філософії права.