Роль електронної комерції в розвитку ринку праці в умовах пандемії COVID-19 - Даньків, В. В. (Академічні візії, 2022)
Макроекономічна стабільність загалом і ринок праці зокрема стикаються зі значною турбулентністю соціо-економічного середовища. Яскравим проявом турбулентності є одномоментний шок пандемії COVID-19 і системний технологічний прогрес, що виявляється в розвитку електронної комерції. Стик впливу пандемії COVID-19 та усталення електронної комерції як невід’ємної частини сучасного стану соціо-економічного середовища чинить відчутний вплив на ринок праці. Метою статті є виявлення ролі електронної комерції в якісних і кількісних трендах ринку праці в контексті соціо-економічних викликів пандемії короновірусної хвороби. В статті розглянуто можливості та загрози розвитку сектору електронної комерції в контексті ринку праці. Окреслено контекст розвитку електронної комерції з точки зору великих технологічних компаній. Здійснено аналіз динаміки розвитку електронної комерції Європи, рівня цифрових спроможностей бізнесу, адаптації до змін на тлі пандемії. Наголошено на необхідності мінімізації негативного впливу на вразливі групи на ринку праці. В контексті розвитку електронної комерції та ринку праці на тлі пандемії наведено приклад розвитку оператора ринку електронної комерції Amazon. Окреслено проблематику, що спричинена стратегіями розвитку великих технологічних компаній в секторі електронної комерції на прикладі компанії Amazon. Наголошено на важливості інтегрованого підходу до зайнятості в умовах викликів пандемії. З рамках активізації ринку праці за рахунок цифровізації запропоновано комплексний підхід роботи з цільовими групами стейкхолдерів в розрізі освітніх програм, захисту прав найманих працівників, мінімізації негативного впливу на вразливі групи на ринку праці. Перспективами подальших досліджень полягають у вивченні соціо-економічних обмежень пандемії в контексті розвитку мережевої економіки та електронної комерції, а також моделювання та адаптація досвіду реалізації обмежень пандемії в майбутніх ситуаціях соціо-економічної турбулентності на ринку праці.