Методика вивчення розділу «парадигми та технології програмування» - Кривонос, О.М.; Мінгальова, Ю.І.; Кривонос, М.П.; Стельмашенко, Я.А.; Махенько, Я.Д. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена проблемі використання програмних засобів у процесі вивчення розділу «Парадигми та технології програмування» шкільного курсу інформатики з поглибленим вивченням. Проведено порівняння програми стандарту та профільного рівня для 10-11 класів предмету «Інформатика». Визначено передумови для вивчення даного розділу та визначено результати навчання. Розглянуто питання послідовності вивчення об’єктно-орієнтованого програмування та основ програмування для учнів, продемонстровано переваги та недоліки. Проаналізовано можливість використання мови Python та середовища програмування PyCharm при вивченні даного розділу в профільних класах. Охарактеризовані мови програмування, що доцільно використовувати для початківців (Python, C++, Java). Описано середовища програмування (Python IDLE, PyCharm, PyDev, Komodo IDE, Spyder). Вказані переваги мови Python для викладання даного розділу.