Система управління агентами ринку в готельно-ресторанному бізнесі та туризмі - Янковська , Л. А.; Семчук, Ж. В.; Пинда, Ю. В.; Семцов, В. М.; Повович, А. Р.; Слівінський, Р. М. (Академічні візії, 2023)
Розроблено теоретико-методичні засади щодо використання контрактного підходу в економіці, зокрема, у системі управління агентами ринку у готельно-ресторанному бізнесі та туризмі. Досліджено особливості функціонування готельно-ресторанного бізнесу та туризму в якості об’єкта системи інституційного управління. Ідентифіковано сутність та потенціал використання контрактного підходу у сфері послуг. Окреслено уточнений варіант універсальної типології контрактів, а також підкреслено переваги використання реляційних контрактів в економіці над іншими типами правочинів за рахунок наявності імпліцитних умов. Встановлено, що система регулювання української сфери послуг характеризується значними дефектами як суто фінансово-економічного, так і соціального змісту за рахунок значного поширення опортуністичних моделей поведінки зі сторони ключових агентів ринку, котрі наділені реальною економічною владою. З’ясовано, що механізм такої опортуністичної поведінки ґрунтується, перш за все, на недосконалості контрактних відносинах, що врешті-решт і призводить до зниження якості функціонування системи управління. Визначено основні детермінанти, які зумовлюють виникнення ринкових дисфункцій у готельно-ресторанному бізнесі та туризмі. Обґрунтована необхідність запровадження контрактного підходу з метою забезпечення ефективного та стійкого соціально-економічного розвитку агентів ринку в готельно-ресторанному бізнесі та туризмі, у т. ч. шляхом інституційної корекції ринкових відносин в контексті нейтралізація базальних недоліків функціонування ринкової економіки. Підкреслено перспективність, необхідність розробки та впровадження стимулюючих реляційних контрактів в якості «гнучких» форм регуляцій розвитку бізнесу. Розроблено концептуальні засади щодо формування ефективних систем управління на основі аналізування та узагальнення практики використання контрактного підходу як інструмента максимізації загальної вартості та запобігання виникненню негативних за наслідками організаційно-інституційних конфліктів між вітчизняними агентами ринку.