Збереження психічного здоров’я населення в умовах воєн і військових конфліктів: соціально-економічні аспекти - Шевчук , Л.; Федоришина, Л.; Шевчук, І. (Академічні візії, 2022)
В статті охарактеризовано соціально-економічні аспекти трансформації психічного здоров’я населення в умовах війни. Встановлено, що значні демографічні втрати України внаслідок розв’язаної росією війни (за рахунок передчасної загибелі тисяч людей різного віку та масової міграції жінок, дітей в перші місяці війни; примусового вивезення українців на територію росії впродовж п’яти місяців) та колосальні економічні втрати (за рахунок руйнування і повного знищення виробничої й соціальної інфраструктури окремих регіонів, систематичного ракетного обстрілу усієї території країни і, як наслідок,  скорочення економічної активності, формування значного дефіциту бюджету, активізація зростання інфляції в результаті порушення ланцюгів поставок, подорожчання бензину та дизпалива тощо) призвели до погіршення здоров’я населення країни в цілому і психічного зокрема. Проведено дослідження шляхом анкетного опитування стосовно того, як позначилися військові дії в Україні у 2022 році на соціальному самопочутті українців. Окреслено завдання, спрямовані на збереження і поліпшення психічного здоров’я різних груп населення в умовах війни.