Вплив H2H на комунікативні процеси у міжнародному B2B - Makhmudova, Anna (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена аналізу впливу концепції Human-to-Human (H2H) на комунікативні процеси у сфері міжнародного B2B-маркетингу. Мета дослідження – з’ясування особливостей і переваг використання H2H-моделі у міжкорпоративній міжнародній комунікації, а також визначення ключових елементів та етапів впровадження цього підходу з метою підвищення ефективності бізнес-взаємодії та формування стабільних довірчих відносин із клієнтами. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, індукція, дедукція, узагальнення, систематизація, моделювання. Результати дослідження показують, що концепція Human-to-Human (H2H) у міжнародному B2B-маркетингу виводить на передній план людський фактор як основну рушійну силу у процесі комунікації між компаніями. Зроблено висновок, що застосування H2H-стратегії дозволяє формувати автентичні, емоційно насичені та довірчі взаємини з клієнтами, що, своєю чергою, позитивно впливає на рівень їхньої лояльності та імідж бренду. Показано, що цей підхід дозволяє адаптувати маркетингові комунікації до глибоких емоційних і соціально-психологічних запитів цільової аудиторії, що забезпечує високий рівень залученості, релевантність пропозицій та зміцнення довгострокових партнерств. У дослідженні виявлено, що ефективність H2H-маркетингу визначається низкою ключових складових, серед яких людяність, персоналізований підхід, акцент на довгострокові відносини, емоційна психологія, storytelling та гармонійна інтеграція штучного інтелекту з живим контактом. Зроблено акцент на тому, що персоналізація та емоційна складова допомагають створити автентичний досвід взаємодії, завдяки якому компанії можуть вирізнятися на конкурентному ринку. Розкрито важливість storytelling як інструменту створення яскравих і запам’ятовуваних меседжів, а також підкреслено, що застосування AI-технологій в H2H-контексті дозволяє поєднати ефективність обслуговування з індивідуальним підходом. Також у статті описано послідовні етапи реалізації H2H-стратегії: від глибокого аналізу цільової аудиторії, подальшої персоналізації повідомлень, формування автентичного бренду, застосування інструментів сторітелінгу, оптимізації каналів комунікації - до оцінки результатів і корекції підходів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих висновків для розробки ефективних H2H-комунікаційних стратегій у міжнародному B2B-середовищі.