Роль інтерактивних методів навчання в процесі розвитку міжнародної STEAM-діяльності - Найдюк, Ірина Сергіївна; Козарь, Оксана Петрівна; Рейс, Тіберій Тіберійович (Академічні візії, 2023)
Метою цієї статті є дослідження ролі інтерактивних методів навчання в контексті розвитку міжнародної STEAM-діяльності. Для досягнення мети дослідження виконано такі завдання: розглянуто поняття STEAM-освіти та її ключові принципи; розглянуто основні фактори, що пояснюють роль інтерактивних методів навчання в міжнародній STEAM-діяльності; вивчено інтерактивні методи навчання в процесі розвитку міжнародної STEAM-діяльності. Під час дослідження використано такі загальнонаукові методи пізнання: критичний аналіз наукової літератури з теми дослідження, індуктивний і дедуктивний методи. Зазначено, що сучасна освіта зазнає суттєвих змін, щоб відповідати постійним викликам суспільства та науково-технічному прогресу. З’являються нові форми, типи, методи й засоби організації освітнього процесу, спрямовані на забезпечення якісної підготовки нового покоління фахівців й експертів. Важливим напрямом в цьому контексті є STEM-освіта, яка сприяє підготовці фахівців у різних галузях і підтримує інновації та розвиток. Визначено, що STEAM-освіта відкриває перед нами двері в майбутнє і дає змогу розвиватися з великим інтересом. Можна з упевненістю стверджувати, що широке впровадження STEAM-освіти та STEAM-діяльності здатне сильно змінити економіку нашої країни, зробивши її більш інноваційною і конкурентоспроможною. А здобувачі освіти, які отримують STEAM-освіту нині, мають змогу стати успішними професіоналами в майбутньому. Зазначено, що використання інтерактивних методів навчання в освітньому процесі дає змогу вирішити проблему низької мотивації здобувачів совіти й сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу. У висновку визначено, що інтерактивні методи навчання відіграють важливу роль у розвитку міжнародної STEAM-діяльності. Вони сприяють активному залученню здобувачів освіти в процес навчання, стимулюючи їх креативність і пробуджуючи інтерес до науки, технологій, інженерії, мистецтва та математики. Інтерактивні методи дають змогу створювати сприятливе середовище для співпраці, обміну ідеями та міжнародного спілкування, що є ключовими аспектами розвитку STEAM-освіти. Вони допомагають створювати міжнародні зв’язки й сприяють обміну найкращими практиками й інноваціями в цій галузі. Інтерактивні методи також сприяють розвитку міжкультурної освіти, розширюючи горизонти здобувачів освіти та допомагаючи їм краще розуміти й застосовувати STEAM-знання в міжнародному контексті.