Удосконалення системи бюджетування виробничих підприємств - Дуляба, Наталя; Далик, Володимир; Доманський, Олег; Петелицький, Михайло; Хомин, Юрій (Академічні візії, 2023)
У статті виділено висвітлено та розкрито основні терміни, такі як: «бюджет», «бюджетування», «система бюджетування». В ході дослідження детально описано різні підходи до процесу бюджетування на виробничих підприємствах, здійснено оцінку їх переваг та недоліків. Проаналізовано основні факторів, які визначають специфіку виробничого підприємства і можуть впливати на вибір моделі бюджетування. Висвітлено, що для досягнення підвищеної ефективності бюджетування, яке виступає як ключовий інструмент стратегічного управління виробничим підприємством, необхідно здійснювати індивідуалізацію бюджетних моделей з огляду на специфіку діяльності саме цього підприємства. З цією метою в роботі розроблено алгоритм вибору моделі бюджетування, який враховує унікальні риси функціонування виробничого підприємства. Це сприяє підвищенню загальної продуктивності управління підприємством.