Стратегії залучення інвестицій в українську економіку: прогнози й виклики - Музиченко, Андрій Олександрович; Овчаренко, Тетяна Сергіївна; Сігаєва, Тетяна Євгеніївна (Академічні візії, 2023)
Роль залучення інвестицій для України має важливе значення, адже вони суттєво пливають на економіку держави й визначають темпи її зростання. Метою дослідження обраної тематики є розробка й упровадження стратегій залучення інвестицій, які зважають на складне геополітичне становище країни в умовах сьогодення й сприяють відбудові й зміцненню економіки. Результати дослідження доводять, що інвестування має важливе значення на макро- й мікрорівнях. На макроекономічному рівні інвестиції визначають загальний напрямок розвитку країни та її конкурентоспроможність на міжнародному ринку, а на мікрорівні впливають на окремі підприємства, організації й господарські суб’єкти. Вони є важливим джерелом розвитку, оскільки стимулюють розширення виробництва, створення нових робочих місць і покращення якості продукції й послуг. Критичний огляд літератури в цьому напрямку дозволив ідентифікувати основні прогнози залучення інвестицій, які охоплюють повоєнну відбудову економіки, членство в Європейському союзі, збільшення частки інвестування в енергетику, ІТ-технології, аграрний сектор та інфраструктуру. Ці прогнози пов’язані з удосконаленням інвестиційного клімату, а також активними заходами для просування країни серед міжнародних інвесторів. Водночас Україна стикається зі значними викликами щодо залучення інвестицій. До них відносяться геополітична нестабільність, корупція, недостатня врегульованість податкової системи, нестабільна економіка й бюрократичні перешкоди. Виклики, які стоять перед Україною сьогодні під час залучення інвестицій в економіку, вимагають ретельної стратегії й систематичних реформ для подолання, імплементація яких є ключовим кроком для створення сприятливого інвестиційного середовища в Україні. Отже, практична цінність дослідження викликів і прогнозів полягає у визначенні можливих ризиків для інвесторів і заходів для їх зменшення або уникнення. Наукова новизна роботи полягає в розробці дієвих стратегій залучення інвестицій, які враховують сучасний стан економіки держави й спрямовані на її відбудову, впровадження яких важливе для стабільного й стійкого розвитку української економіки.