Розробка інноваційних методів формування комунікативних умінь студентів закладів вищої освіти транспортної галузі - Коробко, Тетяна Олександрівна; Дзинглюк, Оксана Сергіївна (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню найбільш ефективних способів формування комунікативних навичок студентів із урахуванням поточного стану розвитку педагогіки. Опрацьовано підходи до тлумачення поняття «комунікативна компетентність», охарактеризовано її складові. Наголошено на ролі та значенні вербального інтелекту. Висвітлюються інноваційні методи, спрямовані на покращення якості навчання та підготовку майбутніх фахівців у цій галузі. Визначено фактори, що слугують інгібіторами у розвитку комунікативних умінь студентів. В статті розглядаються традиційні підходи до навчання комунікаціям та пропонуються альтернативні інноваційні методи. Встановлено, що в основу формування комунікативної компетентності студентів транспортної галузі в рамках дисциплін гуманітарного циклу закладено діяльнісний підхід, орієнтований на розвиток творчої активності кожного студента. Роботу із покращення комунікативних навичок умовно поділено на дві частини: проведення попередньої діагностики студентів (в основу взято методику КОЗ-2) та власне індивідуальна робота, орієнтована на викорінення проблем, пов’язаних із розвитком ораторських здібностей. Запропоновано вправи, які дозволяють розширити словниковий запас; тренінгові програми в рамках занять по психології, а також розглянуто варіант застосування так званого «проблемного методу», завдяки чому активізується пізнавальна діяльність студентів, удосконалюється їх самостійна робота, розвивається творчий підхід. Наголошено, що окрім форматів аудиторного заняття, важливим є потяг студента до самоосвіти, його прагнення самостійно вдосконалювати власні комунікативні навички. Наведено приклади освітніх курсів та програм, які можуть стати в нагоді на початку і в процесі розвитку комунікативних навичок студентів.