Особливості залучення вчителів початкової школи до організації педагогічного партнерства з соціальними інституціями - Семеній, Наталія Олегівна; Сєракова, Наталія Олексіївна (Академічні візії, 2023)
У статті визначено організаційно-методичні особливості залучення вчителів початкової школи до організації педагогічного партнерства з соціальними інституціями. Основними соціальними інституціями, які можуть брати активну участь у реалізації педагогічного партнерства є: міські та національні музеї, бібліотеки, органи місцевого самоврядування, міжнародні та всеукраїнські громадські організації, соціальні інституції місцевої громади (заклади охорони здоров’я, позашкільні навчальні заклади) тощо. Найбільш вдалими для реалізації педагогічного партнерства є такі організації, як: міжнародна громадська організація Unicef, всеукраїнська громадська організація La Strada-Ukraine та Партнерство «Кожній дитині», спілка дитячих та юнацьких організацій «СПОК» та ін., які орієнтовані на дитину, її проблеми та загальну підтримку фізичного, духовного, культурного і інтелектуального розвитку. Саме тому їх взято за основу реалізації педагогічного партнерства. У ході дослідження розроблено та апробовано серію практичних занять для вчителів-магістрантів, що надало можливість підвищити їхні знання та удосконалити вміння співпраці з різними соціальними інституціями з урахуванням значимості кожної з них для освітнього процесу. Для перевірки дієвості реалізації розроблених занять проведено педагогічний експеримент, що складався з констатувального, формувального, контрольного етапів. Учасниками дослідження стали вчителі-магістри початкової школи у кількості – 42 особи. Дієвість експерименту підтверджується кількісними та якісними показниками.