Аналіз психологічних аспектів колабораційної діяльності в сучасному суспільстві: виклики і перспективи - Волков, Михайло Сергійович (Академічні візії, 2023)
У цій статті досліджується природа колабораційної діяльності. За своїми ознаками колабораціонізм є одним із найскладніших соціально-психологічних явищ, спричинених війною. Він виникає, коли територія окупована збройними силами іншої держави і передбачає свідоме та, певною мірою, добровільне співробітництво мешканців окупованої території з окупаційною владою з причин, відмінних від примусу чи необхідності вижити. Метою даної статті є дослідження психологічних аспектів спільної діяльності місцевого населення з ворогом в сучасних умовах. Психологічна проблема колабораціонізму — це насамперед проблема функціонування групи, що включає динамічні стосунки з лідерами (авторитетами) та іншими членами групи, рефлексивні групові процеси, колективні міфи, травматичний груповий досвід і подолання складних соціальних ситуацій. Визначено нормативно-правову базу щодо криміналізації співпраці з ворогом і на цій основі сформульовано психологічні аспекти поведінки. Однією з основних психологічних характеристик колабораціоніста є добровільність, тобто бажання вчиняти добровільно, без примусу, з повним усвідомленням своїх дій. Законодавець не криміналізував поведінку, яка виглядала як співпраця, але фактично вчинялася під примусом. Проте, звичайно, на практиці вкрай важко розрізнити ситуації, що були навмисними та вимушеними. Співпраця часто є результатом примусу, засобом народної самооборони та жорстких заходів контролю з боку окупаційного режиму. Визначено виклики та перспективи колабораційної діяльності в сучасних умовах. Спільна діяльність створює нові загрози для всіх українців, оскільки їхня життєва та психологічна ситуація є надзвичайно складною, а подекуди вони позбавлені офіційних джерел інформації або є об’єктом поширення інформації. Перспективою є боротьба з колабораціонізмом, де необхідно буде враховувати всі аспекти цього явища та посилювати контрольні структури, закони та механізми протидії. Закінчення війни ставить нові виклики перед суспільством, владою і особливо судовою системою України. Зміни до ряду законодавчих актів України, що встановлюють кримінальну відповідальність за змову, усувають правові заперечення змови шляхом встановлення кримінальної відповідальності. Питання криміналізації колабораційної діяльності заслуговує більш детального розгляду в майбутніх дослідженнях.