Сучасна практика формування психолого‐педагогічної компетентності HR‐ менеджерів - Fei, Gao (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню практики формування психолого-педагогічної компетентності HR-менеджерів у закладах вищої освіти. Аналіз такої практики виконано на прикладі закладів вищої освіти України та Китаю. Мета статті – виявити переваги і недоліки формування психолого-педагогічної компетентності HR-managers в університетах з задля розуміння їхньої сутності та в подальшому розробки рекомендацій щодо їх виправлення. Висвітлено результати аналізу науково-педагогічної літератури, що висвітлює досліджувану проблему з різних перспектив. Виконано аналіз нормативних документів, що регулють функціонування системи вищої освіти в Україні та Китаї. Проаналізовано освітні програми першого (бакалаврського) другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти кращих університетів України та Китаю та виявлено такі особливості: розроблення, затвердження та застосування стандартів вищої освіти в практиці закладів вищої освіти; застосування механізмів централізації та децентралізації при розробці освітніх програм; підготовка майбутніх менеджерів за «Менеджмент», «Менеджмент організацій та адміністрування» (Україна), «Менеджмент та бізнес-адміністрування», «Менеджмент та публічне адміністрування» (Китай) з одночасною відсутністю спеціальних освітніх компонентів, які сприяють формуванню психолого-педагогічної компетентності HR-менеджерів; забезпечення освітніх програм за спеціальністю «HR-менеджмент» факультетами економіки та менеджменту (досвід України та Китаю), а також факультетами менеджменту та адміністрування, факультетами державного управління, факультетами соціальних наук (досвід Китаю); використання різноманітних механізмів формування окремих складових психолого-педагогічної компетентності майбутніх HR-менеджерів. Проведений аналіз показує, що сформованість психолого-педагогічної компетентності на рівні початкової професійної підготовки HR-менеджерів є недостатньою, не відрізняється системністю, спрямованою на формування окремих її компонентів, що обґрунтовує необхідність її формування у процесі організації корпоративного навчання.