Реадмісія як особливий інструмент для вирішення питань протидії нелегальній міграції - Бортник, Надія Петрівна (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто питання реадмісії, як особливого інструменту для вирішення питань протидії нелегальній міграції. Звернуто увагу на те, що міграція населення завжди була і залишається особливою сферою, де найбільш гостро відчувається взаємозв’язок глобального та національного правопорядків, адже саме на цих рівнях закладаються основоположні засади (які згодом втілюються в законодавче русло), що визначають межі свободи пересування людини. Наголошено, що міграційна політика будь-якої держави, передусім, спрямована на захист власних інтересів, формування такого бачення міграції, яке у довгостроковій перспективі дозволить сформувати відповідний демографічний баланс, для України – це, насамперед, стимулювання повернення наших громадян у власну державу, а також попередження і запобігання проникнення на територію України та перебування в ній нелегальних, незаконних іммігрантів. У цьому контексті не втрачають своєї актуальності питання, пов’язані з подальшим удосконаленням механізму примусового повернення та примусового видворення з території України, тих хто порушує чинне законодавство нашої держави, а також виконання угод про реадмісію, що укладені Україною, а це, у свою чергу, вирішення питань, спрямованих на забезпечення національної безпеки держави. Акцентовано на тому, що з огляду на широкомасштабну збройну агресію РФ, масовані ракетні обстріли території України практичне виконання міжнародних договорів у сфері реадмісії між Україною та РФ неможливе, а тому Верховна Рада зупинила дію міжурядової угоди між Україною і Російською Федерацією про реадмісію.