Окремі питання забезпечення матеріальної відповідальності роботодавця за законом України про працю: Separate issues of ensuring the material responsibility of the employer under the Labor Law of Ukraine - Бондар, Ю. А. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню положень законодавства у сфері праці ,що регулюють відповідальність роботодавців. Основна увага приділяється відповідальності роботодавців за порушення трудового законодавства в матеріальній сфері, колективних договорів і зобов’язань за трудовим договором. Автор визначає спільні риси, притаманні матеріальній відповідальності працівників і роботодавців, і, відповідно, інтегрує кожен вид відповідальності в єдину систему трудового права – систему матеріальної відповідальності. Окреслено основні проблеми правового регулювання матеріальної відповідальності роботодавців у чинному трудовому законодавстві України. Зокрема, автор доходить висновку, що чинний національне законодавство України у сфері праці не містить положень про матеріальну відповідальність роботодавця за шкоду, заподіяну працівникам. Під час написання статті автор також дослідив нормативно-правову базу, судову практику та результати досліджень правової теорії щодо регулювання матеріальної відповідальності роботодавців у таких країнах, як Іспанія, Франція та Сполучені Штати Америки. Враховуючи досвід інших країн у сфері правового регулювання відповідальності роботодавця, автор дійшов висновку про необхідність доповнення положень чинного національного трудового законодавства положеннями про матеріальну відповідальність роботодавця. Зроблено висновок про доцільність законодавчого закріплення як загальних положень матеріальної відповідальності роботодавця, так і спеціальних випадків матеріальної відповідальності роботодавця