МЕХАНІЗМ ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ ОБ’ЄКТУ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ - Денис, Соломія Романівна (Академічні візії, 2023)
У статті досліджується механізм заподіяння шкоди об’єкту кримінальних правопорушень проти правосуддя. Проаналізоване розширення трактування поняття «правосуддя» і охарактеризовано кримінальні діяння, скеровані проти правосуддя. Наголошено, що кримінальні правопорушення проти правосуддя завдають шкоди діяльністю органів системи правосуддя і у такий спосіб порушують принципи правової держави. Підкреслено латентний характер і залежність кримінальних правопорушень проти правосуддя від соціально-економічних факторів. Узагальнено основні категорії, а також специфічні риси кримінальних правопорушень проти правосуддя, враховуючи їх формальний та матеріальний склад. Проаналізовано кримінальні правопорушення, спрямовані на порушення інтересів учасників судового процесу, а також безпеки, життя та власності близьких осіб. Деталізовано підходи до класифікації механізмів заподіяння шкоди об’єкту кримінальних правопорушень проти правосуддя кримінальних правопорушень залежно від об’єкта та способу вчинення. За результатами проведеного дослідження представлено узагальнення механізму заподіяння шкоди об’єкту кримінальних правопорушень проти правосуддя.