Цифрова трансформація європейського суспільства - Аніловська, Ганна Ярославівна; Костирко, Василь Степанович; Рехлецький, Євген Анатолійович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню процесів цифрової трансформації в країнах європейського співтовариства. Метою статті є дослідження способів та інструментів цифровізації європейського суспільства та завдання в цьому контексті ЄС, а також процесів, які відбуваються в Україні як відповідь на глобальні процеси цифровізації. Мета статті досягається через проведення аналізу основних документів ЄС з проблем цифровізації, а саме: сфер їх застосування, основних завдань, які забезпечують їх виконання, показників, за значенням яких виконується моніторинг реалізації програми, та джерел фінансування. У статті також виконано аналіз процесів цифровізації в Україні у контексті процесів, які відбуваються в ЄС та долучення України до їх реалізації. Як свідчать результати проведеного дослідження виконання програмних завдань, цифрова трансформація, реформи та інвестиції в цифрові технології, інфраструктуру та процеси мають важливе значення для підвищення стійкості та інноваційного потенціалу Європейського Союзу. У стосунках ЄС - Україна в сфері цифровізації можна виділити два основні напрями: підтримка України за допомогою цифрових технологій; підтримка цифрових технологій в Україні. У статті проаналізовано переваги участі в Програмі ЄС "Цифрова Європа" для українського бізнесу. За результатами проведеного дослідження можна стверджувати, що для досягнення цілей і завдань цифровізації ЄС сприяє міжнародним проектам, великомасштабним проектам, які вимагають великих затрат як фінансових, так і матеріальних; відбувається також об’єднання інтелектуальних ресурсів різних країн у вирішенні цих завдань.