Дослідження специфіки забезпечення інвестиційної безпеки підприємства в умовах невизначеності - Гончар, Михайло Федорович; Захарчук, Віталій Степанович; Сидорчук, Дмитро Сергійович (Академічні візії, 2023)
Метою дослідження є характеристика специфіки забезпечення інвестиційної безпеки підприємства в умовах невизначеності. Визначено основні етапи забезпечення інвестиційної безпеки підприємства в умовах невизначеності. Доведено, що невизначеність має значний вплив на інвестиційну безпеку підприємства, оскільки вона створює середовище, де ризики та можливості є менш передбачуваними та більш складними для оцінки. Висока невизначеність може вплинути на здатність підприємства приймати стратегічні рішення. Виділено основні напрями забезпечення інвестиційної безпеки підприємства в умовах воєнного стану. Виокремлено, що механізм забезпечення інвестиційної безпеки є постійним процесом, який включає в себе оцінку, планування, виконання та моніторинг заходів для збереження та зміцнення стійкості підприємства в умовах невизначеності. Доведено, що безпека та інвестиції взаємопов’язані та взаємозалежні. Інвестиції створюють матеріальну основу для поступального розвитку підприємства, результати якого, своєю чергою, підтримують стабільний рівень економічної безпеки підприємства. Встановлено, що умови воєнного стану призводять до збільшення різних видів ризиків, таких як політичні, економічні, соціальні та технічні. Ефективне управління цими ризиками через відповідні стратегії інвестиційної безпеки дозволяє підприємству уникати непередбачуваних втрат та зберігати стабільність. Охарактеризовано, що забезпечення інвестиційної безпеки дозволяє підприємству адаптуватися до нових реалій воєнного періоду, враховуючи можливості та виклики. Це включає в себе зміни в стратегії управління, виробництва та ринкової взаємодії. Визначено, що інвестиційну безпеку можна охарактеризувати як захищеність інвестиційного капіталу підприємств та готовність економічних систем створювати нові механізми реалізації інвестиційних процесів, рух інвестиційних потоків в інноваційні проекти, а також страхування ризиків вкладень в у мовах невизначеності.