Правове регулювання законодавства у сфері видобутку бурштину - Піддубний, Олексій Юрійович; Василенко, Леся Павлівна (Академічні візії, 2023)
У статті йдеться про бурштин – дорогоцінний камінь, який користується значним попитом у різноманітних сферах. Зростання ринкових цін призвело до збільшення масштабів його незаконного видобутку, тому виникла потреба проаналізувати поточне становище правового регулювання законодавства у сфері видобутку бурштину. Зазначено, що протидія незаконному обігу бурштину є доволі актуальною проблемою для України, особливо Полісся. Зокрема, акцентується увага на причинах та передумовах виникнення окресленої проблеми. Наведено низку причин щодо недотримання законодавства особами, які видобувають бурштин. Проведено оцінку національного законодавства в окресленій сфері, вказано на чинні санкції, що застосовуються до правопорушника. Детально проаналізовано останні зміни, внесені до нормативно-правових актів, що регулюють видобування корисних копалин в Україні, зокрема й бурштину. Значна кількість невирішених питань змусила задуматися про розробку комплексу заходів щодо вдосконалення бурштинової галузі. У статті проаналізовано характер і наслідки діяльності, пов’язаної з незаконним видобутком бурштину, щоб зрозуміти, який негативний вплив на довкілля чинять такі дії.