Трудовий договір як форма закріплення основних прав між сторонами трудових відносин - Ліщинська, Ю. В.; Добрянська, І. І.; Яровик, Д. Р. (Академічні візії, 2023)
Трудовий договір є важливим аспектом трудового права, оскільки він визначає взаємини між працівниками та роботодавцями, закріплює основні права та обов’язки обох сторін і є гарантією захисту прав працівника при врегулюванні трудових відносин. Одним із найважливіших прав людини є право на працю. Це право визначається як можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується. І саме трудовий договір є основною формою реалізації цього конституційного права. Шляхом укладання трудового договору фізична особа набуває статусу працівника і вступає в трудові правовідносини з роботодавцем. Законодавство визначає трудовий договір як угоду між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою. Згідно такого договору, працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку. Роботодавець, у свою чергу, зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Ці умови повинні відповідати законодавству про працю, колективним договорам і угодам сторін. Однак важливо підкреслити, що визначення "трудовий договір" повинно відповідати його основному завданню. Ця угода має гарантувати захист прав працівника під час врегулювання трудових відносин і встановлювати межі та принципи регулювання такої діяльності роботодавцем не тільки на формальному законодавчому рівні, а й у реальних правовідносинах. Трудовий договір є інструментом, що забезпечує баланс і взаємне повагу між працівником і роботодавцем, сприяє створенню справедливих умов для праці та розвитку трудових відносин. Він також регулює права і обов’язки сторін у випадку можливих суперечок і конфліктів у трудових відносинах. Отже, трудовий договір виступає не тільки як юридичний документ, але і як важливий інструмент, що визначає правовий статус працівника і роботодавця, а також забезпечує регулювання їх відносин. Ця угода відіграє критичну роль у гармонізації і захисті прав та обов’язків сторін у сфері праці та сприяє створенню стабільного і справедливого трудового середовища.