Організаційно правові засади реалізації екологічної політики територіальною громадою - Борисова, Олена Василівна (Академічні візії, 2023)
Дана наукова стаття присвячена аналізу організаційно-правових аспектів реалізації екологічної політики територіальною громадою в Україні. У статті досліджено особливості формування та реалізації екологічної політики територіальними громадами, що є відносно недослідженою тематикою станом на сьогодні. Досліджено організаційно-правові аспекти реалізації екологічної політики територіальною громадою в Україні. У цьому контексті розглянуто роль та функції органів місцевого самоврядування в забезпеченні екологічної безпеки та сталого розвитку на місцевому рівні. Аналіз проведено з урахуванням національного законодавства та міжнародних зобов’язань України у сфері охорони довкілля. Встановлено роль територіальних громад у формуванні та реалізації екологічної політики на місцевому рівні, включаючи їхню активну участь у прийнятті стратегічних рішень та плануванні заходів з охорони природи. Важливим аспектом є забезпечення прозорості та участі громади в процесі формування та виконання екологічних програм. Констатується, що територіальна громада виступає субʼєктом здійснення як власних, так і делегованих державою повноважень, що передбачено законодавством про органи місцевого самоврядування, а конкретно віднесені до компетенції місцевих рад і являють собою доволі значний перелік питань виключної компетенції органів місцевого самоврядування. Разом з тим і виконавчі органи в містах, за винятком міст районного значення, мають вплив і координують діяльність спеціально уповноважених державних органів управління з охорони природи на відповідній території, створюють забезпечують функціонування місцевих екологічних автоматизованих інформаційно-аналітичних систем, які є складовою мережі загальнодержавної екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи забезпечення доступу до екологічної інформації. Робиться висновок про те, що організаційно-правовими засадами реалізації екологічної політики територіальною громадою є обовʼязок держави і в тому числі територіальних громад, які її складають, щодо забезпечення екологічного благополуччя, наявність для цього відповідних власних і делегованих повноважень, узгодженість цілепокладання на державному і регіональному рівнях, процедурна діяльність органів місцевого самоврядування у вигляді підготовки, розгляду, прийняття, виконання і контролю за виконанням екологічних заходів, що становлять собою заплановану і прогнозовану послідовність дій і рішень, спрямованих на досягнення позитивних результатів щодо екологічного благополуччя території і мешканців територіальної громади.