Стратегічні орієнтири просування продукції на міжнародних ринках - Воронко, Оксана Стефанівна (Академічні візії, 2023)
У статті акцентовано увагу на проблематиці організації підприємствами експортної діяльності та зокрема на аспекти стратегування просування продукції на глобальні ринки. Метою дослідження визначено обґрунтування стратегічних орієнтирів політики просування продукції на міжнародних ринках. Окреслено дві групи задач, пов’язаних з стратегуванням політики та з визначенням тактичних аспектів розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Здійснено класифікацію стратегій просування продукції (послуг) на міжнародних ринках, а саме – охоплення ринку та ринкових сегментів; виходу на новий ринок; виходу на ринок з новими товарами; ціноутворення; маркетингу, що використовуються в залежності від частки на ринку, ринкового попиту, товарної політики; портфельні та конкурентні. Констатовано, що всі типи цих стратегій мають достатні перспективи для успіху на міжнародних ринках, а їх обрання визначається ринковою кон’юнктурою та фінансово-ресурсними можливостями підприємств, їх інноваційною активністю, здатністю налагодити систему логістики та дистрибуції продукції на зовнішніх ринках збуту. Визначено аспекти конкретизації засобів конкурентної стратегії просування продукції (послуг) підприємств на міжнародних ринках, де провідними є конкурентне середовище та майбутнє зовнішнє оточення. Вказано на особливості формування конкурентних стратегій просування продукції (послуг) підприємств на міжнародні ринки, зокрема щодо цільових ринкових сегментів, виду економічної діяльності та галузі, країн-партнерів зі зовнішньоекономічних зв’язків, наявної економічної культури в країні. Охарактеризовано переваги й недоліки прямого та непрямого методів збуту продукції (надання послуг) на зовнішніх ринках. Класифіковано ключові фактори, які визначають і можливості, і активність, і ефективність підприємств, які спеціалізуються на просуванні продукції (послуг) на міжнародних ринках (на глобальні, локальні, інвестиційні та управлінського характеру). Опираючись на те, що кожне підприємство, яке здійснює просування продукції (послуг) на міжнародних ринках у визначеному маркетинговому середовищі, виокремлено фактори здійснення даного виду діяльності (фактори розділено на макроекономічного та мікроекономічного порядку, внутрішні та зовнішні).