Вплив процесів глобалізації на формування концепції правової держави та забезпечення прав людини - Сичевський, Віталій (Академічні візії, 2023)
У статті досліджено вплив процесів глобалізації на формування концепції правової держави у контексті захисту прав та свобод людини. Констатується визначальний вплив глобалізації на формування прав людини третього покоління, що відносяться до колективних. Охарактеризовано процес глобалізації ідеї правової держави, у т.ч. у контексті співвідношення індивідуальних та колективних прав. Розкрито наявні відмінності, що існують у підходах до забезпечення колективних прав в різних країнах світу, на прикладі США та ЄС. Визначено роль міжнародних установ, діяльність яких націлена на захист прав людини, що діють під егідою ООН, ЄС та Ради Європи та констатовано, що за сучасних умов глобалізації забезпечення прав та свобод людини асоціюється вже не лише із державними чинниками, а й із наднаціональними інститутами та процесами. За результатами проведеного дослідження виділено низку тенденцій у сфері захисту прав людини, що розгортаються під впливом процесів глобалізації.