Роль державної міграційної політики у забезпеченні прав і захисту біженців під час воєнного конфлікту - Чупринський, Борис Олександрович; Грачук , Вадим Сергійович; Карпінська, Наталія Володимирівна (Академічні візії, 2023)
Державна міграційна політика відіграє важливу роль у забезпеченні прав і захисту біженців під час воєнного конфлікту, створюючи основу для їхньої безпеки та правової підтримки і визначаючи доступ до необхідних для життя ресурсів. Дослідження спрямоване на розкриття цієї ролі, для чого було розглянуто особливості сучасного стану біженців в Україні й окреслено їхні права, з’ясовано нормативно-правове забезпечення реалізації державної міграційної політики та виокремлено її цілі, засоби реалізації, принципи і пріоритети, проаналізовані труднощі та перешкоди під час воєнного конфлікту. При проведенні дослідження були використані загальнонаукові методи пізнання, зокрема критичний аналіз наявної наукової літератури з питань міграційної політики, упорядкування даних, пов’язаних із систематизацією пріоритетів її реалізації, а також встановлення причинно-наслідкових зв’язків для виявлення труднощів і перешкод, викликаних недосконалістю законодавства у цій сфері. Зазначено, що цілі, засоби реалізації та основні принципи визначають напрям управління міграційними процесами в Україні з метою забезпечення безпеки, захисту прав людини та сприяння стабільності й розвитку суспільства. Основний акцент зроблено на захисті та підтримці постраждалих від конфлікту і на зменшенні гуманітарних наслідків воєнної агресії. Було з’ясовано, що чинна державна міграційна політика створює труднощі у реалізації прав і захисті постраждалих від війни людей, ускладнюючи процедури отримання ними статусу біженця та утруднюючи переміщення, включно з виїздом та поверненням у країну. Такі проблеми погіршують якість життя та безпеку біженців, скорочуючи можливості доступу до основних прав та засобів існування. Для поліпшення міграційної політики необхідно створити прозоріші та ефективніші процедури отримання статусу біженця, розробити безпечні шляхи переміщення та повернення людей, які покинули країну, а також покращити умови життя вимушених переселенців.