Використання штучного інтелекту та вплив цифровізації на сталий розвиток корпоративного бізнесу - Завражний, Костянтин Юрійович (Академічні візії, 2023)
Метою статті є дослідження проблеми забезпечення сталого розвитку корпоративного бізнесу в умовах цифрової трансформації та впровадження штучного інтелекту. Для досягнення мети в процесі дослідження виконані такі завдання: розглянуто поняття цифровізації та сталого розвитку; досліджено основні фактори і ключові ознаки цифровізації економіки; вивчено ключові принципи сталого розвитку бізнесу; розглянуто основні переваги штучного інтелекту для сталого розвитку корпоративного бізнесу. В процесі дослідження застосовувався критичний аналіз наукової літератури з теми дослідження, а також індуктивні та дедуктивні методи аналізу. Зазначено, що стале господарювання та цифровізація, на перший погляд, можуть здаватися різними концепціями. Однак вони все більше взаємопов’язані та спрямовані на досягнення спільної мети. Вони відіграють ключову роль у вдосконаленні ефективності бізнес-процесів, зниженні витрат і оптимізації управлінських рішень. Використання аналізу великих обсягів даних та інтелектуальних алгоритмів допомагає компаніям уникнути надмірного виробництва, ефективно використовувати ресурси та зменшити відходи. У процесі дослідження відзначено, що впровадження цифрових технологій сприяє створенню стійкого споживання та підвищенню соціальної відповідальності бізнесу. Зазначено також, що однією з ключових складових впливу цифровізації на сталий розвиток корпоративного бізнесу є автоматизація процесів. Цифрові технології надають можливість підприємствам автоматизувати рутинні операції, звільняючи час і ресурси для більш стратегічних завдань. Одним із напрямків, що активно розвивається в контексті цифрової трансформації, є використання штучного інтелекту. Зауважено, що штучний інтелект – це галузь науки і технологій, що вивчає розробку та застосування комп’ютерних систем, здатних виконувати завдання, які зазвичай вимагають інтелекту людини. Наголошено, що інтеграція штучного інтелекту в корпоративний бізнес може покращити його сталість, забезпечуючи ефективніше використання ресурсів, зменшення негативного впливу на довкілля та сприяння соціально-економічному розвитку. У висновку зазначено, що впровадження штучного інтелекту та цифровізація корпоративного бізнесу не лише збільшують його конкурентоспроможність, а й сприяють реалізації цілей сталого розвитку, забезпечуючи бізнесу ефективніше використання ресурсів, зменшення негативного впливу на довкілля та сприяння соціальній відповідальності.