Запровадження інституту старости як одного із механізмів кооперації у громаді - Бондаренко, Ольга Сергіївна; Колеснікова, Марія Вікторівна (Академічні візії, 2023)
Стаття розглядає впровадження інституту старости як ключового механізму співпраці та представництва інтересів мешканців в умовах децентралізації в Україні. Автори детально аналізують різні моделі конфігурації старост та їхній вплив на представництво громадських інтересів на місцевому рівні. Стаття висвітлює важливі аспекти правового статусу старости та виявляє ризики, пов’язані з кожною з розглянутих моделей. Зокрема, приділяється увага викликам, що виникають в умовах воєнного стану. Автори роблять висновок щодо необхідності подальшого вдосконалення інституту старости враховуючи динаміку змін у суспільстві та поточні виклики. Підкреслюється, що інститут старост може стати важливим каталізатором розвитку громад та сприяти активній участі громадян у процесах самоврядування. Водночас, важливо уникати узагальнених підходів та імперативних моделей та обов’язково враховувати індивідуальні особливості кожної громади, особливо в умовах воєнного стану, при впровадженні цього інституту.