Законний інтерес та охоронюваний законом інтерес як об’єкт захисту особистих немайнових прав автора після його смерті - Новосад, В. Д.; Воляник, І. В.; Лайков, Г. Ф. (Академічні візії, 2023)
У статті запропоновано теоретичне обґрунтування правової конструкції захисту особистих немайнових прав автора після його смерті близькими родичами чи іншими особами, які мають правовий інтерес (законний інтерес чи охоронюваний законом інтерес). Сьогодні є відсутніми комплексні дослідження у цьому напрямі, а аналіз юридичної та іншої літератури свідчить, що теоретичним проблемам захисту особистих немайнових прав автора іншими суб’єктами, не лише спадкоємцями, приділяється недостатня увага. Нами виділено можливість захисту особистих немайнових прав цими суб’єктами після настання юридичного факту - смерті автора. Встановлено розуміння законного інтересу та охоронюваного законом інтересу на окремих стадіях юрисдикційної форми захисту особистих немайнових прав автора, після його смерті. Проаналізовано зміст ч. 4 ст. 32 Закону України «Про авторське право і суміжні права» та запропоновано оптимальне вирішення ситуації, пов’язане із захистом особистих немайнових прав автора, у разі не змоги захистити ці права самостійно автором, через об’єктивні підстави.