Адміністративно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади - Колеснікова, Марія Вікторівна (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена дослідженню адміністративно-правового статусу місцевих органів виконавчої влади. Аналізу наукових підходів до розуміння категорії «правовий статус». Правовий статус включає в себе три найголовніші складові (категорії): права, свободи і обов’язки. Діяльність органів виконавчої влади є для населення показником ефективності держави як особливої політико-правової форми її організації. Адже ця підсистема державного апарату найбільш безпосередньо і найчастіше взаємодіє з громадянським суспільством, створює умови для його стабільного розвитку та забезпечує повсякденну реалізацію прав фізичних і юридичних осіб. При прийнятті рішень органи державної влади повинні враховувати не лише інтереси влади та державних органів, а враховувати потреби громадян і суспільства. Наступна важлива категорія - державна влада, під якою розуміється вид політичного впливу держави та її органів на суспільні відносини. Серед органів державної влади вагоме місце посідають органи виконавчої влади. Проаналізовано поняття виконавчої влади. Праці науковців зводить її до однієї з трьох гілок державної влади, діяльність якої є організація і спрямування зовнішньої і внутрішньої діяльності. Ефективність роботи виконавчої влади значною мірою залежить від злагодженості системи її органів, наявність і призначення кожного елемента якої має визначатися об’єктивними потребами управління. Це зумовлює постійний науковий інтерес до загальних і спеціальних проблем інституційної сторони управління. Система органів виконавчої влади не є статичним явищем, а навпаки, знаходиться в динаміці, реформується, доповнюється новими органами. Саме тому, для узгодження і зрозумілості системи, яка існує на даний момент, потрібно чітко розмежувати повноваження органів, для визначення їх діяльності в системі виконавчої влади.