Теоретико-методологічний арсенал фізичної реабілітації у закладах вищої освіти: традиційність vs інноваційність - Бочаров , Андрій Володимирович; Слухенська , Руслана Василівна; Марценяк , Ігор Валеріанович; Куковська, Ірина Володимирівна (Академічні візії, 2023)
У статті висвітлено особливості впровадження інноваційних освітніх практик в кластері фізичної реабілітації. Наголошується, що процес теоретико-методологічного оновлення викладання дисциплін фізичного виховання та реабілітації повинен узгоджуватися з традиційними освітніми програмами задля уникнення розриву між потенційними можливостями та наявними ресурсами реабілітаційного спектру в реальному вимірі соціокультурного простору. Визначається необхідність алгоритму трансформацій навчальних планів та програм підготовки фахівців з фізичної реабілітації в закладах вищої освіти. Оптимальним варіантом вбачається використання синергетичної моделі, яка орієнтована на взаємодію наявного науково-педагогічного досвіду та науково-технологічних інновацій при розробці чи вдосконаленні стандартів фізичної реабілітації. Універсальність та уніфікованість визначаються ключовими методологічними принципами побудови освітніх програм з фізичної реабілітації, які відповідатимуть вимогам часу та зберігатимуть фундаментальні концептуально-цільові виміри фізичної реабілітації. Формат методологічного забезпечення викладання фізичної реабілітації визначається кореляцією hard-skills, які забезпечують набуття фундаментальних знань та навичок із soft-skills, які допомагають у освоєнні інноваційних методик реабілітаційної активності. Фізична реабілітація постає складним процесом, тому потребує різносторонньої підготовки фахівців, які здатні діяти в рамках стандартів надання допомоги та активно впроваджувати нові підходи в професійній діяльності, доводячи їхню ефективність та затребуваність.