Аналіз сучасних підходів до управління дебіторською заборгованністю підприємств в умовах загострення економічної кризи - Федоренко , О. С.; Колотуша , М. О. (Академічні візії, 2023)
У статті розглядається проблема визначення ефективних методів управління дебіторською заборгованістю підприємства, актуальність якої в даний час зумовлена економічною турбулентністю та відсутністю алгоритму визначення методів управління зобов’язаннями дебіторів у організаціях. Проведено аналіз динаміки дебіторської заборгованості підприємств України. Проаналізовано підходи до управління дебіторською заборгованістю вітчизняних та зарубіжних авторів. Виявлено основні групи методів та інструментів регулювання обсягів дебіторської заборгованості підприємств. Узагальнено компоненти системи інкасації та претензійної політики підприємства з управління дебіторською заборгованістю. Обґрунтовано доцільність використання результативної системи прийняття рішень, за допомогою якої можна оптимізувати дебіторську заборгованість та підвищити загальний рівень прибутковості підприємства. Доведено необхідність управління дебіторською заборгованістю, як елементом формування політики розвитку підприємства.