Впровадження інноваційних методів навчання у медичних закладах вищої освіти та організація навчального процесу: досвід Польщі - Боднар, Тетяна Вікторівна; Боднар, Петро Ярославович; Беденюк, Анатолій Дмитрович; Боднар , Людмила Петрівна (Академічні візії, 2023)
Метою даної статті є дослідження процесів інтернаціоналізації вищої освіти з фокусом на медичні заклади вищої освіти Польщі. Для досягнення мети в процесі дослідження виконані такі завдання: розглянуто поняття «інтернаціоналізація освіти»; досліджено ключові аспекти інтернаціоналізації вищої медичної освіти в Польщі; розглянуто інноваційні методи навчання медичних закладів вищої освіти Польщі. Під час наукової роботи використовувався критичний аналіз наукової літератури з теми дослідження, а також індуктивні та дедуктивні методи аналізу. Зазначено, що міжнародний вимір вищої освіти стає все більш комплексним, а інтернаціоналізація, яка є частиною діяльності університету, виступає як важливий фактор у реалізації глобальної конкуренції в сфері вищої освіти та у всебічному міжнародному стратегічному партнерстві. Інтернаціоналізація освіти є одним із аспектів поточної освітньої реальності і залишатиметься центральною силою в системі світової вищої освіти у найближчому майбутньому. Також відмічено, що Польща активно бере участь у процесах інтернаціоналізації, що дає змогу їй зберігати найкращі традиції і особливості своєї національної системи вищої освіти. Це сприяє підвищенню ефективності міжнародної співпраці, зростанню мобільності студентів та створенню додаткових можливостей для їхнього працевлаштування на європейському чи світовому ринку праці. Такий підхід допомагає досягти збільшення конкурентоспроможності закладів вищої освіти Польщі. Зауважено, що ключовими елементами інтернаціоналізації вищої медичної освіти в Польщі є: міжнародні програми навчання; міжнародні обміни студентів та викладачів; участь в міжнародних дослідницьких проєктах; міжнародні конференції і семінари; партнерство з міжнародними медичними організаціями. Зазначено, що медичні університети в Польщі використовують передові інноваційні методи навчання, такі як симуляційне навчання, комп’ютерне моделювання та віртуальна реальність. Студенти здобувають практичні навички в безпечному віртуальному середовищі, використовуючи високоточні тренажери та програми для VR.