Дистанційне навчання як стратегічна відповідь на виклики російсько-української війни: аналіз ефективності та можливостей - Заверуха, Юлія Григорівна; Печенізька, Світлана Сергіївна; Сілютіна, Ірина Миколаївна (Академічні візії, 2023)
Російсько-українська війна стала великим соціальним потрясінням для України, а спричинені нею руйнування і регулярні загрози життю цивільних, у тому числі викладачів і здобувачів освіти, стали першопричиною для впровадження і постійного удосконалення дистанційної освіти. Мета статті полягає у з’ясуванні ефективності та можливостей дистанційного навчання як стратегічної відповіді на виклики російсько-української війни. Для цього виконуються наступні завдання: 1) теоретико-методологічне обґрунтування параметрів, що відображають особливості дистанційного навчання в різних ракурсах; 2) з’ясування рівня вираженості кожного з визначених параметрів для формулювання висновків щодо якісно-кількісних характеристик дистанційного навчання. На базі теоретико-методологічних досліджень педагогічного характеру було розроблено опитувальник для викладачів навчальних закладів. Він містить п’ятнадцять оцінюваних параметрів, які групуються за трьома основними напрямками. Готовність освітніх закладів до забезпечення дистанційного навчання охоплює наступні параметри: 1) апаратне забезпечення; 2) інформаційно-комунікаційне забезпечення; 3) програмне забезпечення; 4) віртуальне навчальне середовище; 5) ставлення керівництва. Готовність і здатність викладачів до дистанційного навчання характеризується такими параметрами: 1) технічна компетентність; 2) педагогічна компетентність; 3) методична компетентність; 4) комунікативна компетентність; 5) психологічна компетентність. Готовність і здатність здобувачів освіти до дистанційного навчання включає наступні параметри: 1) технічна компетентність; 2) організаційна компетентність; 3) навчальна компетентність; 4) комунікативна компетентність; 5) мотиваційна компетентність. Дослідження виявило, що загальний рівень дистанційного навчання в умовах російсько-української війни оцінюється позитивно: попри соціальні, педагогічні та технічні виклики, навчальним закладам і безпосередньо викладачам вдалося налагодити ефективний освітній процес. На цей час ще існують проблеми з апаратним та інформаційно-комунікаційним забезпеченням закладів освіти, не всі викладачі та здобувачі освіти здатні максимально використовувати можливості дистанційного навчання та ефективно взаємодіяти, але готові та здатні розвиватися у цьому напрямку.