До питання повноважень члена Вищої ради правосуддя - Парпан, Уляна Михайлівна (Академічні візії, 2023)
Вища рада правосуддя, основні положення щодо якої закріплені в Конституції України, та законі України «Про Вищу раду правосуддя» виконує завдання щодо здійснення справедливого та незалежного правосуддя, чого неможливо досягнути без ефективного та професійного корпусу членів даного органу. Адже від їхньої діяльності залежить, безпосередньо, здійснення судочинства в нашій країні. Саме тому, розглядаючи Вищу раду правосуддя, важливо дослідити повноваження та функції її членів, діяльність яких впливає на забезпечення незалежності судової влади, формування висококваліфікованого корпусу суддів та виконання координаційної функції в діяльності судової влади. З огляду на це питання повноваження членів Вищої ради правосуддя набуває особливої актуальності. Європейська орієнтація України та захист прав і свобод людини і громадянина неможливі без забезпечення адекватної та незалежної судової влади. Нещодавні судово-правові реформи були спрямовані на оновлення судової системи України та судових процедур, а також на відновлення довіри суспільства до судової системи шляхом створення таких інституцій, як Вища рада правосуддя. Статтю присвячено питанням функціональних повноважень членів Вищої ради правосуддя. З’ясовано сучасний стан та проблеми регулювання адміністративно-провового статусу члена Вищої ради правосуддя.