Правова регламентація здійснення повноважень місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. - Богів, Я. С. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей правової регламентації діяльності місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Розкрито окремі правові та практичні аспекти функціонування місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Акцентовано увагу, що місцеве самоврядування в Україні, зважаючи на правовий режим воєнного стану, на високому рівні продемонструвало функціональність державних і самоврядних інституцій, що підтвердило, в свою чергу, ефективність реформи децентралізації влади в Україні 2014-2021 рр., основним завданням якої було передача значної частини повноважень і ресурсів на місця. Нами проаналізовано перелік додаткових завдань, що виникають під час реалізації повноважень органів місцевого самоврядування у правовому полі воєнного часу та воєнного стану. Ключовими напрямами посилення повноважень органів місцевого самоврядування визначено сферу безпеки та оборони, подолання наслідків воєнних дій та діяльність у соціальній сфері. Окреслено напрями реалізації мобілізаційного потенціалу організацій місцевого самоврядування в ситуації, що склалася в період дії воєнного стану на території України. Зазначено, що в системі місцевого самоврядування є три ключові напрями роботи: залучення інвестицій у відновлення соціально значущої інфраструктури та об’єктів; адаптація внутрішньо переміщених осіб до нового життя у своїх населених пунктах; поліпшення соціальних умов життя місцевого населення.