Запобігання корупції в органах державної влади України: роль адміністративного права - Пироговська, Віра Олександрівна; Предместніков, Олег Гарійович; Гончарук , Ольга Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Корупція є однією з найсерйозніших проблем українського суспільства і становить реальну загрозу національній безпеці та державності України, її політичному та соціально-економічному розвитку, становленню та підтримці засад демократії та правової держави. У дослідженні проаналізовано сучасний стан корупції в Україні на основі нормативно-правової бази та практики її застосування. Виявлено проблеми в антикорупційній діяльності держави та запропоновано унікальне бачення шляхів подолання корупції у зв’язку із актуальністю даної проблематики. В основних результатах дослідження виявлено, що Україна володіє унікальним законодавством та інституціями в галузі запобігання та боротьби з корупцією, які не мають аналогів у жодній іншій країні. На сьогодні існують випадки корупції в державних органах, які потребують вирішення. Для забезпечення реалізації ефективної національної антикорупційної політики видається важливим запровадження системи покарання за корупцію та корупційні правопорушення. З’ясовано, що корупція в Україні має тривалу й багатогранну історію і торкається не лише державних службовців, а й приватний сектор та багато інших сегментів суспільства. Доведено, що запобіганню корупції має надаватися абсолютний пріоритет над іншими заходами боротьби з цим явищем. Боротьба з корупцією не може визначатися одноразовою кампанією. Україна може лише частково подолати цю проблему за допомогою значних зусиль держави та громадянського суспільства в майбутньому. У висновках подано перспективи подальших методів подолання корупції в Україні, яка пов’язана з реалізацією системи, що складається з трьох компонентів: заява політичної волі на подолання корупції в Україні та дотримання принципу невідворотності юридичної відповідальності; ефективна взаємодія антикорупційних органів; спроби усунення недоліків антикорупційного законодавства та пом’якшення його суворості. Інформацію у статті можуть використовувати фахівці правничого напряму для подальших розробок.