Елементи цифровізації в цивільному судочинстві України - Ратушна, Богдана Петрівна (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано елементи цифровізації в цивільному судочинстві України, які запроваджені, зокрема на підставі Закону України від 19.10.2023 р. № 3424-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов’язків учасників судової справи». Здійснено правову оцінку елементам цифровізації, запровадженим означеним Законом, в контексті необхідності вдосконалення порядку вручення процесуальних документів в цивільному судочинстві України. Виявлено тенденції посилення процесів цифровізації в цивільному судочинстві України, які тривають протягом останніх років. Констатовано, що процеси цифровізації судочинства здійснюються значною мірою на підставі Наказу Державної судової адміністрації України від 22 грудня 2018 року № 628 «Про проведення тестування підсистеми «Електронний суд» у місцевих та апеляційних судах» та Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки, затвердженої Указом Президента України від 11.06.2021 р. № 231/2021. Зроблено висновок про те, що елемент цифровізації цивільного судочинства, який передбачає обов’язкову реєстрацію електронних кабінетів в ЄСІТС для таких потенційних учасників судових справ як адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України є позитивним, адже передбачає декілька способів вручення процесуальних документів особам, які зареєстрували електронний кабінет: основний спосіб - шляхом надіслання документів в зареєстрований електронний кабінет, та додатковий (субсидіарний) спосіб - надіслання документів у письмовому вигляді за наявності відповідних підстав (у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Наявність у ЦПК України таких альтернативних способів вручення процесуальних документів спрощує та пришвидшує цю зазвичай тривалу процедуру, а також дає можливість уникнути низки негативних чинників, які можуть бути спричинені воєнним чи надзвичайним станом в Україні.