Розвиток методичної компетентності майбутніх учителів початкових класів засобами інноваційних технологій - Кузнєцова , Неля Вікторівна (Академічні візії, 2023)
Трансформації у соціально-економічній сфері стали причиною змін у системі освіти, що впливають на організацію педагогічної діяльності. З’явилися нові виклики, які потребують від сучасного педагога не лише знань, але й навичок проєктування, формування та здобуття знань. Особливу увагу варто приділити процесу підготовки майбутнього вчителя початкових класів, оскільки саме цей етап визначає основу для розвитку компетентностей та всебічних навичок, необхідних для повноцінного та ефективного становлення учнів і їхньої подальшої успішної реалізації у житті. Проблема розвитку методичної компетентності майбутніх учителів початкових класів набуває особливої важливості та актуальності в сучасних умовах. Адже рівень методичної компетентності вчителів початкових класів впливає на їхню професійну підготовку, педагогічну майстерність та здатність використовувати новітні підходи, методи та технології. Метою статті було проаналізувати особливості розвитку методичної компетентності майбутніх учителів початкових класів в умовах активного використання інноваційних технологій. Охарактеризовано поняття «методична компетентність майбутніх учителів початкових класів», визначивши її як складну, багатофункціональну систему професійно-педагогічних умінь і особистісних здатностей педагога, які визначають його спроможність до ефективної організації освітнього процесу. Наведено структуру методичної компетентності вчителя початкової школи, включаючи когнітивний, діяльнісний, ціннісно-орієнтаційний, мотиваційний та професійно-особистісний компоненти. Розвиток методичної компетентності майбутніх вчителів початкових класів стає можливим у сучасному світі завдяки впровадженню інноваційних технологій в освітній процес. Підкреслено, що формування цифрової грамотності є обов’язковим для виконання методичних завдань майбутніми вчителями початкової школи, передбачаючи наявність стійкої мотивації у здобувачів вищої освіти. У статті розглянуто найбільш популярні цифрові технології серед учителів початкових класів, які є ефективними у впровадженні методичних завдань. Акцентовано на важливості участі майбутніх вчителів початкової школи у різноманітних онлайн-заходах, таких як навчальні вебінари, педагогічні студії та науково-методичні семінари, які активно розширюють їх можливості для вивчення технологій організації та реалізації методичної роботи в навчальних закладах. Загалом, використання інноваційних технологій у поєднанні з традиційними методиками педагогіки значно розширює потенціал для розвитку методичної компетентності майбутніх вчителів початкової школи.