Адміністративно-правове регулювання діяльності національної поліції України під час дії правового режиму воєнного стану - Захарчук, Іван Володимирович; Блонський, Михайло Андрійович; Кузик , Денис Олександрович; Мельник, Дмитро Володимирович; Любчинський, Володимир Ігорович (Академічні візії, 2024)
У статті розкриті основні шляхи до адміністративно-правового регулювання діяльності Національної поліції України, методи їх покращення, обґрунтування необхідності продовжувати дослідження більш прогресивних та ефективних засобів забезпечення не лише кращого виконання поліцейських функцій, а й збереження кадрового складу, надання переваги зниженню емоційної напруги у поліцейським під час несення служби в регіонах активних бойових дій. Дослідження виконане з огляду на те, що З моменту введення воєнного стану на плечі законодавців, Національної поліції України та адміністративного апарату із забезпечення її діяльності випало багато вимушених та в дечому радикальних змін, хоч і тимчасових. Найголовнішою проблематикою в царині адміністративно-правового регулювання діяльності НПУ визначено баланс між вимушеними заходами, покликаними забезпечити територіальну цілісність та стабільність всередині держави та принципами доброчесності, законності, дотримання рамок заходів поліцейського примусу та впливу, встановлених законодавством. Наголошено на необхідності чіткого визначення на нормативно-правовому рівні та розмежування на практиці постійних та тимчасових (вимушених через воєнний стан) повноважень та функцій поліцейських. Пропоновано проводити більш ґрунтовні дослідження можливостей забезпечення безпечної для самої поліції діяльності по підтриманню внутрішньої стабільності в Україні на фоні активної фази війни.