Сторітелінг як засіб комунікативної компетентності на клінічних кафедрах вищих медичних навчальних закладів - Дєдикова, Ірина Володимирівна; Лисий, Ігор Станіславович (Академічні візії, 2024)
Усі медичні заклади вирішують складні завдання, пов’язані з наданням високопрофесійної медичної допомоги, що супроводжується постійною взаємодією персоналу та пацієнтів. Надмірне використання і залежність від сучасних технологій все більше призводить до віддалення лікаря від свого пацієнта, через що медичні працівники можуть дещо ігнорувати почуття та психологічний стан хворого. Мета статті полягає в дослідженні та обґрунтуванні ролі сторітелінгу як ефективного засобу впливу на розвиток комунікативної компетентності студентів на клінічних кафедрах вищих медичних навчальних закладів. Стаття спрямована на визначення конкретних механізмів і практичних аспектів використання сторітелінгу в медичній освіті для підвищення навичок міжособистісної взаємодії, розвитку емпатії та покращення професійної комунікації студентів, що спеціалізуються на клінічних дисциплінах. Сторітелінг в медичних закладах допомагає занурюватися в глибину історій та досвіду. Правильна історія та подача її лікарем може зменшити страх і тривогу пацієнта, пояснити складні медичні проблеми доступною мовою. При цьому сторітелінг враховує психосоціальні аспекти лікування, зосереджуючись не лише на лікуванні симптомів, але й на власних переживаннях хворого. Впровадження сторітелінгу в навчальний процес медичних вишів дає студентам змогу легше опановувати складні теми занять, розуміти етичні аспекти медицини та сформувати емпатію до пацієнтів. Здобувачі медичної освіти, які аналізують історії та виклики своїх старших колег, здатні краще зрозуміти свою майбутню професію й обрати спеціальність, а також набути навичок професійної комунікації. Сторітелінг у медицині слугує не лише засобом передачі певної інформації, а й інструментом трансформації медичного досвіду. Через обґрунтовані історії лікарі й пацієнти можуть ділитися своїм досвідом та історіями, створюючи взаєморозуміння і взаємоповагу. Такий підхід у сучасній медицині, яка заповнена новітніми комп’ютерними технологіями, сприяє більш стійкому зв’язку між учасниками системи охорони здоров’я.