Оцінка готовності вітчизняного ритейлу до трансформації інструментів маркетингу в контексті імплементації нової парадигми розвитку економіки - Коломицева, О. В.; Ахтоян , А. Н. (Академічні візії, 2024)
У статті представлені результати оцінки готовності вітчизняного ритейлу до трансформації інструментів маркетингу в контексті імплементації нової парадигми розвитку економіки. Визначено комплементарні складові нової парадигми розвитку, що обумовлює необхідність проведення цифрової трансформації всіх галузей економіки, зокрема ритейлу та його маркетингових інструментів. Проведений аналіз динаміки індексу роздрібного товарообороту, діючих та непрацюючих об’єктів ритейлу довів, що ритейл відновлюється і незважаючи на війну має можливості і далі проводити трансформацію інструментів маркетингу в контексті імплементації нової парадигми розвитку економіки та ефективно їх використовувати. Спираючись на результати аналізу динаміки відновлення видів ритейлів у час війни встановлено, що вітчизняний ритейл готовий проводити подальшу трансформацію інструментів маркетингу. Доведено, що в цілому, вітчизняний ритейл зміг майже повністю відновитися шляхом відкриття нових або поновлення роботи закритих магазинів на початку війни, проте в деяких регіонах Украйни і зараз ритейлери зазнають труднощі через окупацію або руйнування торгової інфраструктури (Луганська область та Крим). Оцінка рівня Індексу самопочуття ритейлу в Україні довів, що перед війною він був вище 35, тоді як мінімальний рівень (20) було зафіксовано на початку війни, у березні 2022 року. Тобто за цим індексом, вітчизняний ритейл не вийшов на довоєнний рівень функціонування. Встановлено, що з точки зору забезпечення ритейлу персоналом спостерігається також негативна тенденція. На одну вакансію в ритейлі до війни претендувало п’ятеро людей, а вже у час війни лише двоє, це пов’язано з мобілізаціє та гибеллю людей на війні. Аргументовано, (результати експрес-оцінювання (3G +4U)), що рівень готовності ритейлу до трансформації та використання інструментів маркетингу в контексті імплементації нової парадигми розвитку економіки котроверсійний.