Інноваційні підходи до підготовки педагогів для впровадження сучасних освітніх технологій та стимулювання творчості у здобувачів освіти в Україні - Паска , Тарас Валерійович; Мойсеєнко, Ірина Михайлівна; Шапка , Ірина Віталіївна (Академічні візії, 2024)
У дослідженні висвітлено питання впровадження інновацій в освітній процес закладів освіти в умовах сучасності. Актуальність визначається тим, що інновації в освіті педагога є рушійною силою розвитку освітньої системи та розвивають у здобувачів освіти основні вміння, навички, компетентності. Метою статті є виокремлення особливостей інноваційної діяльності педагога для гармонійного розвитку і формування основних компетентностей здобувачів освіти в умовах сучасності. У основних результатах дослідження розглянуто низку інноваційних освітніх напрямів, таких як мобільне навчання і мобільні додатки, імерсивні методи, інтерактивні технології, доповнена реальність та інших видів для розвитку творчого потенціалу здобувачів. Інноваційні напрями в роботі педагога передбачають підвищення ефективності освітнього процесу та пристосування здобувачів до нових умов навчальної взаємодії, а скоріше – орієнтації на формування творчої особистості дитини та її подальший розвиток. Доведено, що інноваційне навчання – це передусім спосіб виховання гармонійної особистості. Заохочення учнівської молоді до інноваційного навчання стає можливим завдяки включенню в професійну діяльність педагога нових теоретичних і практичних напрямів педагогічних досліджень. Основними завданнями освітніх інновацій є розвиток здатності знаходити мотивацію для своїх дій; вміння самостійно орієнтуватися в отриманих знаннях; формування нестандартного творчого мислення; вміння розвивати природні здібності здобувачів, розкриваючи їхній потенціал; вміння використовувати новітні результати науки і практики. У висновках подано ефективність інноваційної освіти і важливість управління освітнім процесом таким чином, щоб педагоги виступали у ролі тренерів (менторів), а здобувачі досягали бажаних результатів – розвивали аналітичне мислення, особистісний розвиток і саморозвиток, які є пріоритетними в інноваційній освіті. Важливо залучати експертів для оцінки якості знань в процесі використання передових освітніх технологій і нових інноваційних програм. Перспективним напрямом подальших досліджень є удосконалення механізму доступу до якісної інноваційної освіти в умовах війни в Україні.