Використання диджитал-технологій під час уроків інформатики - Глазова, Віра Віталіївна (Академічні візії, 2024)
Мета дослідження – систематизація й узагальнення відомостей щодо передового досвіду використання цифрових технологій під час вивчення шкільного курсу інформатики. Методологія дослідження полягає у застосуванні ряду підходів: аналітичного для осмислення літератури за темою статті; міждисциплінарного – всебічно вивчаючи фактологічний матеріал та при отриманні нових знань; системного з використання цілого спектру методів (семіотичного, герменевтичного, теоретичного узагальнення) – комплексно осягаючи заявлену мету дослідження. Результати. Вивчення передового зарубіжного досвіду у використанні цифрових технологій під час викладання шкільного курсу інформатики свідчить про те, що вчителі цього предмету активно використовують не лише ноутбуки та iPad, але й смартфони учнів та мобільні комп’ютерні системи, використовуючи доступ до Інтернету. Визначення змістовного використання цифрових технологій у навчальному процесі відбувається залежно від навичок вчителя у користуванні цифровими технологіями, його здатності вибирати цифрові пристрої для навчання, а також його знань для ефективного їх використання на уроках інформатики та здатності керувати навчальним процесом. У той же час, в Україні існують проблеми, які обмежують широке впровадження цифрових технологій у навчанні інформатики, зокрема, пов’язані з відсутністю: кваліфікованих вчителів інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), надійних джерел живлення, технологій для поточного ремонту, інфраструктури ІКТ у сільських школах, фінансів для придбання обладнання та підготовки вчителів комп’ютерної освіти. Наукова новизна: системно вивчається концепт використання цифрових технологій під час вивчення шкільного курсу інформатики. Практична значущість статті полягає у тому, що її результати можуть бути використані у ході підготовки дидактичних матеріалів для викладання інформатики.