Оцінка впливу спортивного харчування на фізичний розвиток спортсменів - Мельніков, Андрій; Шинкарук, Віктор; Яковлев, Ростислав (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу спортивного харчування на фізичний розвиток та результативність спортсменів. Автори зосереджують увагу на ключових аспектах спортивного харчування, включаючи баланс білків, жирів та вуглеводів, важливість гідратації та роль води та електролітів у відновленні після фізичних навантажень. У статті розглядаються фактори, що впливають на спортивне харчування, такі як тип спортивної діяльності, індивідуальні особливості спортсмена та режим тренувань та змагань. Аналізуються також психофізіологічні аспекти харчування та показники фізичного розвитку спортсменів. У контексті практичних рекомендацій для спортсменів автори пропонують планування раціону на тренувальні та змагальні дні, а також наголошують на важливості відновлення після фізичних навантажень та моніторингу ваги та композиції тіла. Висновки статті підкреслюють важливість спортивного харчування як ключового елементу для досягнення високих спортивних результатів та збереження здоров’я спортсменів. Перспективи подальших досліджень у цій області включають вивчення нових методів оцінки поживної цінності продуктів, визначення оптимальних режимів харчування та дослідження впливу харчування на психофізіологічні аспекти спортивної діяльності. У цілому, стаття надає цінний внесок у розуміння важливості спортивного харчування для спортсменів та відкриває шляхи для подальших досліджень у цій області.