Механізм координації міжнародної технічної допомоги в контексті підтримки та відбудови оборонної економіки України - Свірко , Світлана Володимирівна; Мороз , Юлія Юзефівна; Власюк , Тарас Олександрович; Довгалюк , Віта Валентинівна; Сидоренко, Олексій Павлович (Академічні візії, 2023)
Міжнародна технічна допомога за умов військової агресії проти України виступає одним з основних джерел стабілізації політичної, економічної та соціальної ситуації в країни. Особливого значення вона набуває в контексті необхідності підтримки та відбудови оборонної економіки України, набрання потужності якою є запорукою нашої перемоги. Організація координації міжнародної технічної допомоги для оборонної економіки виступає запорукою не тільки її найскорішого отримання, а й ефективного використання. В статті сформовано поняття «оборонна економіка» під якою пропонується розуміти систему економічних відносин в межах виробництва, обміну, розподілу та споживання результативних продуктів такого виробництва (продукції, робіт та послуг), призначенням яких є задоволення різнопрофільних потреб оборонного сектору країни; при цьому складовими оборонної економіки визнано: економіку оборонно-промислового комплексу; економіку збройних сил країни; економіку військового будівництва; економіку військового транспорту і зв’язку; економіку фундаментальних та прикладних досліджень і розробок в сфері оборони; економіку військової освіти; економіку експлуатації та ремонту військової техніки; економіку цивільної оборони. Сформований механізм координації міжнародної технічної допомоги передбачає виокремлення таких змістовних сегментів в межах його каркасу: мета координації (установлення взаємозв’язків та взаємоузгодження дій у наслідок заключення міжнародних договорів з партнерами з розвитку щодо отримання фінансових або інших ресурсів та послуг на безоплатній та безповоротній основі з метою підтримки та розбудови оборонної економіки України), предмет координації (види МТД згідно вітчизняного законодавства), сфера спрямування (вище визначені складові оборонної економіки), принципи координації (взаємної відповідальності, прозорості, політичного діалогу, сталого розвитку, безпековості), інституційна основа (Департамент координації міжнародної технічної допомоги при Секретаріаті Кабінету Міністрів України), нормативно-правове забезпечення (Рамкові Угоди з країнами/ міжнародними організаціями-партнерами з розвитку, Паризька декларація щодо підвищення ефективності зовнішньої допомоги, Про затвердження структури Секретаріату Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 №564, Деякі питання Секретаріату Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 26.05.2021 №542, Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги: Постанова Кабінету Міністрів України №153 від 15.02.2002, Про затвердження Інструкції про організацію залучення, використання, обліку та моніторингу міжнародної технічної допомоги в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України: Наказ Міністерства оборони України №37 від 01.02.2018 ), складові елементи (Форум «Партнерство з розвитку», Стратегічна платформа, Секторальна група «Оборона» (у складі представників Міністерства оборони України, Міністерства економіки та Міністерства з питань стратегічних галузей економіки) з векторами їх діяльності). Їх аргументована ідентифікація уможливила побудову дієвого та функціонально ефективного механізму координації міжнародної технічної допомоги для оборонної економіки країни, реалізація якого сприятиме найскорішої відбудові останньої.