Вплив віртуальної та доповненої реальності на розвиток творчого мислення та інноваційних здібностей здобувачів освіти - Ткачук, Станіслав Іванович; Кравченко, Катерина Аркадіївна; Кравченко , Тамара Василівна (Академічні візії, 2024)
Розвиток технологій віртуальної та доповненої реальності значно розширює можливості освітнього процесу, відкриваючи нові перспективи для творчого розвитку та інноваційного мислення здобувачів освіти. Отже, актуальність вивчення впливу віртуальної та доповненої реальності на розвиток творчого мислення та інноваційних здібностей здобувачів освіти визначається сучасним викликом адаптації освітніх практик до швидкозмінюваного цифрового середовища. Зростаючий обсяг інформації та швидкі технологічні зміни вимагають від здобувачів освіти глибокого та креативного мислення, а використання віртуальних середовищ може стати каталізатором їхнього інноваційного розвитку. Дослідження спрямоване на визначення особливостей впливу віртуальної та доповненої реальності на розвиток творчого мислення та інноваційних здібностей здобувачів освіти, для чого було розкрито особливості інтеграції VR і AR-технологій в сучасний освітній процес, визначено основні недоліки та переваги їхнього використання, виокремлено вплив цих технологій на розвиток творчого мислення, а також визначено тенденції подальшого розвитку VR і AR-технологій у сфері освіти. Під час проведення дослідження були використані загальнонаукові методи пізнання, зокрема критичний аналіз наявної наукової літератури з питань впливу VR і AR-технологій на творчі здібності здобувачів освіти, упорядкування даних, пов’язаних із систематизацією недоліків і переваг, а також методи індукції та дедукції. Зазначено, що використання технологій VR і AR в освітньому процесі має низку переваг, таких як імерсивне навчання, візуалізація складних концепцій, індивідуалізація навчання та стимулювання інтересу до навчання. Але також супроводжується технічними проблемами, вартісними обмеженнями, відволіканням уваги від основного матеріалу, неоднорідністю контенту, а також питаннями приватності та безпеки. У статті зазначено, що ринок VR і AR в освіті активно розвивається, демонструючи високі показники зростання як за обсягом, так і за географічним розподілом. Основний акцент зроблено на визначенні впливу віртуальної та доповненої реальності на розвиток творчого мислення та інноваційних здібностей здобувачів освіти та тенденції їх подальшого розвитку. Перспективи майбутніх досліджень охоплюють глибше вивчення впливу конкретних інструментів віртуальної та доповненої реальності на специфічні аспекти творчого мислення, розробку ефективних методик інтеграції цих технологій в освітній процес та аналіз їхнього впливу на формування інноваційних навичок у здобувачів освіти.