Агротуризм гірських територій : приклад Карпатського регіону і його потенціалу - Криштанович, Світлана; Глух, Марко (Академічні візії, 2024)
Метою дослідження є характеристика особливостей агротуризму гірських територій. Доведено, що в контексті глобальних проблем, таких як зміна клімату та депопуляція сільських районів, агротуризм у гірських районах пропонує стійку модель туризму, яка може пом’якшити ці проблеми. Заохочуючи туризм із низьким рівнем впливу, підтримуючи місцеву економіку та сприяючи охороні навколишнього середовища, агротуризм виступає маяком сталого розвитку. Його актуальність сьогодні підкреслюється зростаючим глобальним акцентом на сталий розвиток, відповідальні подорожі та бажання людей отримати справжній, значний досвід, який пов’язує їх із природою та різними культурами. Визначено, що агротуризм у гірських районах – це не просто нішевий сегмент туристичної індустрії але й найважливіший компонент сталого розвитку, що пропонує економічні, екологічні, культурні та соціальні вигоди. Доведено, що з екологічної точки зору, зростання агротуризму в Карпатах підвищило обізнаність та розуміння природної краси та біорізноманіття регіону. Визначено, що у соціальному плані розвиток агротуризму в Карпатах сприяє згуртуванню та розвитку спільноти. Він створює платформу для взаємодії місцевих мешканців та туристів, що сприяє взаєморозумінню та повазі. Доведено, що для місцевого населення це заохочує придбання нових навичок, таких як мови, гостинність та управління бізнесом, необхідні для обслуговування міжнародної аудиторії. Цей обмін знаннями та навичками має вирішальне значення для особистого та суспільного зростання, готуючи як місцевих жителів, так і гостей міста стати більш свідомими та відповідальними громадянами світу. Охарактеризовано, що вплив агротуризму на Карпатський регіон України багатогранний, він сприяє економічному відродженню, збереженню довкілля, культурному збагаченню, соціальній згуртованості та освітнім можливостям. Виокремлено ключові ознаки сучасного агротуризму гірських територій.