Про співвідношення системи трудового права і трудового законодавства України - Яровик , Д. Р.; Прийма, В. М.; Мандзюх , О. М. (Академічні візії, 2024)
В даній статті розглядається відмінність між системою трудового права і системою трудового законодавства України. Увагу наголошено на тому, що сучасна система трудового права вийшла за рамки структури, відображеної у Кодексі законів про працю України, оскільки багато сучасних аспектів трудових відносин регулюються іншими законами та нормативно-правовими актами. Стаття аналізує неспівпадіння між правовими інститутами, які містяться у системі трудового права, і відповідними розділами Кодексу законів про працю України, зокрема щодо охорони праці, оплати праці, матеріальної відповідальності сторін трудового договору та інших аспектів. Також звертається увага на те, що деякі аспекти трудових відносин регулюються спеціальними актами, наприклад, законом про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням. У даній роботі також розглядається система трудового законодавства України, яка визначається як сукупність нормативно-правових актів, що регулюють суспільно-трудові відносини. Також докладно аналізується склад та структура трудового законодавства, звертаючи увагу на Кодекс законів про працю України та інші акти законодавства, що його доповнюють. Виділяються основні принципи, які лежать в основі регулювання трудових відносин, а також встановлюються особливості застосування законодавства у випадках специфічних трудових ситуаціях. Робиться акцент на те, що трудове законодавство України має універсальну дію, застосовуючись до всіх видів підприємств та організацій, а також регулює трудові відносини громадян України за кордоном та іноземних працівників на території країни. У статті глибоко аналізується взаємозв’язок між системою трудового права та системою трудового законодавства. Дотримано тези, що система трудового права має складну структуру, де важливе значення має норма, тоді як система трудового законодавства ґрунтується на правових актах. Проаналізовано різницю в підходах до побудови цих систем, відзначаючи важливість розуміння цих аспектів для правової практики. Зроблено акцент на тому, що взаємодія між цими системами є важливим аспектом для забезпечення ефективного функціонування правової системи у сфері трудових відносин.