КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ НОТАРІАЛЬНІ ДІЇ ЯК РІЗНОВИД ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Бортник, Надія Петрівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена розгляду питання, пов’язаного з кримінальною відповідальністю посадових осіб органів місцевого самоврядування, які здійснюють нотаріальні дії як різновиду юридичної відповідальності. Зазначено, що характерною особливістю діяльності органів місцевого самоврядування є їх максимальна наближеність до населення і обов’язок врахування усіх запитів, що спрямовані на утвердження демократичних засад забезпечення добробуту людей. Звідси постає цілком логічне питання стосовно відповідальності, яка покладається на органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб у різних сферах їх діяльності. Важливо підкреслити, що високий рівень відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування можна визначити через такі категорії як: почуття власного обов’язку, усвідомлення правових наслідків своїх дій, співвідношення їх з чинними нормами права, готовність відповідати за свої дії перед державою та суспільством. Підкреслено, що з огляду на те, що органи місцевого самоврядування виконують значну кількість і власних, і делегованих повноважень, а також динамічність відносин, що виникають у цій сфері є потреба у їх постійному науковому осмисленні. Нині одним з актуальних аспектів діяльності органів місцевого самоврядування є здійснення визначених нотаріальних дій, які покладені законодавством на посадових осіб органів місцевого самоврядування. Констатовано, що кримінальна відповідальність посадових осіб органів місцевого самоврядування, які здійснюють нотаріальні дії як різновид юридичної відповідальності виступає вагомим чинником забезпечення законності у цій сфері. З огляду на суспільне значення нотаріальних дій, які вчиняються посадовими особами органів місцевого самоврядування ця діяльність має здійснюватись виключно у правовому полі та підлягати чіткому контролю.